Wychodząc na przeciw coraz to nowszym wymaganiom klientów, wiele resturacji zastanawia się nad tym, jak urozmaicić swoje menu. Nieustannie poszukuje się nowych smaków, wymyśla nowe dania, byle tylko uszczęśliwić kubki smakowe i móc rozkoszować się smakami.
Początki pojawienia się kuchni fusion
Mistrzowie kulinarni prześcigają się w poszukiwaniu niebanalnych smaków i komponowaniu nieznanych wcześniej potraw. W wyniku tych poszukiwań doszło do powstania kuchni fusion. Kuchnia taka nie jest nowym trendem kulinarnym, gdyż w Stanach Zjednoczonych znana już była kilkadziesiąt lat temu. Najważniejszą rolę w tworzeniu takiej kuchni odegrała właśnie społeczność amerykańska, będąca mieszanką ludności z całego świata. Kraj ten cechuje różnorodność tradycji i kultur, co przekłada się na możliwość czerpania inspiracji z wielu kuchni na całym świecie. Warto zaznaczyć
Innowacyjność smaków i potraw
Otóż kuchnia fusion polega na łączeniu ze sobą tradycyjnych przepisów i dań pochodzących z różnych części świata po to, aby stworzyć zupełnie nową potrawę, jakiej jeszcze nigdzie nie ma. Kucharze tworzący dania fusion eksperymentują ze smakami, mieszanką produktów, sposobem wykonania i podania dania aż dojdą do perfekcji i powstanie zupełnie nowe, smaczne i można rzec genialne danie. Z początku dania takie można było spotkać tylko w restauracjach w Stanach Zjednoczonych, jednak wraz ze wzrostem popularności, potrawy kuchni fusion zaczeły pojawiać się w lokalach gastronomicznych na całym świecie. Niedawno otwarta Restauracja Esterante w Krakowie to miejsce, gdzie zdecydowanie warto rozpocząć swoją przygodę z kuchnią fusion. Ogólnoświatowe zainteresowanie kuchną fusion to sprawka niebanalnego menu – ciekawego i intrygującego klientów, jak i samych kucharzy, gdyż przychodzi im stworzyć coś zupełnie nowego i unikatowego. W kuchni fusion wielkie znaczenie ma też samo podanie dania i tu kucharze mogą wykazać się dużą pomysłowością i wyobraźnią w dekorowaniu i podawaniu dań.
Kwintesencja potraw fusion
Dania kuchni fusion łączą ze sobą nie tylko dania z kuchni światowej, czy regionalnej, lecz także przepisy kulinarne pochodzące z różnych epok. I w ten sposób z połączenia starych i nowych przepisów powstaje nowe danie, które zaskoczy nie jednego smakosza. Dania takie będące interpretacją różnych przepisów cieszą się coraz większą popularnością i dlatego wiele restauracji na stałe wprowadza je do menu restauracyjnego. Przewodnikiem do zasmakowania kuchni fusion będzie lokalizacja na mapach Google, która pozwoli zaprowadzić Państwa do krakowskiego lokalu, serwującego innowacyjne dania fusion. W kuchni fusion można znaleźć elementy kuchni japońskiej, tajskiej, chińskiej, wietnamskiej, a także brytyjskiej i kuchni wielu krajów europejskich. Najważniejsze w kuchni fusion, o czym musi pamiętać każdy kucharz jest łączenie różnych preferencji i tworzenie dań nie mających swoich odpowiedników w przeszłości. Dania kuchni fusion muszą zawsze zaskakiwać smakiem, wyglądem i podaniem.