Kiszonki są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Są też doskonałym źródłem wielu witamin i przede wszystkim probiotyków. Szczególnie soki z kiszonek mają pozytywny wpływ na organizm, dzięki czemu są szczególnie popularne przy chorobach i u osób o zmniejszonej odporności. Najpopularniejszy pod tym względem jest sok z kiszonej kapusty. Czy jest on zdrowy dla każdego?
Czemu kiszona kapusta jest zdrowa?
Kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań, a zarazem bardzo popularnym dodatkiem jako samodzielna surówka, bądź składnik surówek wieloskładnikowych. Jej charakterystyczny smak można albo kochać, albo nienawidzić. Zdecydowana jednak większość osób uwielbia kiszoną kapustę.
Podobnie sprawa wygląda z sokiem z kiszonej kapusty. Cechuje się on bardzo pozytywnymi właściwościami. Zawiera duże ilości witamin i minerałów. W składzie znaleźć można witaminy B1, B2, B3 i B6. Poza tym jest bogaty w witaminy K, E i ogromne ilości witaminy C. Sok z kiszonej kapusty ma właściwości przeciwzapalne, z tego też powodu jest bardzo popularna w okresie przeziębień, po operacjach i przy stanach zapalnych. Dzięki zawartości luteiny działa pozytywnie na wzrok. Jest bogaty w jod, błonnik, magnez i wapń, a przy tym bezpieczny dla alergików. Ciekawostką jest fakt, że przejawia właściwości grzybobójcze, przeciwdziałające wrzodom i antynowotworowe.
Czy kiszona kapusta może mieć negatywne właściwości?
W trakcie kiszenia kapusty zachodzi proces fermentacji, która sprawia, że namnażają się szczepy bakterii, będących naturalnymi probiotykami. Bakterie te po spożyciu kolonizują się w jelitach wzbogacając florę bakteryjną i poprawiając odporność organizmu. Mają też niestety skutki uboczne. W momencie przyjmowania zbyt dużej ilości, o co nie jest trudno, ponieważ kapusta kiszona jest bardzo smaczna, bakterie te dokonują kolonizacji bardzo agresywnie.
Dodatkowo zawiera ona substancję drażniącą dla jelit, czyli izotiocyjanian allilu zawierający siarkę. Po spożyciu mózg przyspiesza ruchy jelit, przez co może wywoływać biegunkę. Częstymi efektami po wypiciu soku z kiszonej kapusty są też wzdęcia i gazy. Nie jest to groźna przypadłość, choć powoduje spory dyskomfort. Warto w takim momencie pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Stosować można domowe sposoby na biegunkę, które w takim momencie są całkowicie wystarczające. Interwencja lekarska w takim przypadku jest zbędna.
Jak unikać biegunki po kiszonej kapuście?
Najprostszym sposobem na uniknięcie biegunki po zjedzeniu kiszonej kapusty lub wypiciu jej soku, jest ograniczenie spożycia. Osoby nieprzyzwyczajone powinny stopniowo zwiększać dawkę, by organizm przyzwyczaił się do działania substancji drażniącej, a jelita wyrównały florę bakteryjną. Po pewnym czasie efekt przeczyszczający soku z kiszonej kapusty będzie coraz słabszy, a organizm zaadaptuje się do zmienionej, dużo mocniejszej flory bakteryjnej, co przełoży się na zwiększoną odporność na infekcje i stany zapalne.
Z ilością spożywanej kiszonej kapusty powinny zdecydowanie uważać osoby z nadciśnieniem, ponieważ zawiera ona sporą ilość soli, będącej podstawą do fermentacji.