Kasze należą do produktów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i nieocenionym wpływie na funkcjonowanie całego organizmu. Każda z kasz ma inną zawartość składników odżywczych, każda z nich wpływa korzystnie na inne części i funkcje organizmu. Warto włączyć kasze do codziennego menu na stałe.
Jaki rodzaj kaszy wybrać?
Coraz większą popularność zdobywa kasza jaglana – dotychczas niedoceniana, rzadko pojawiająca się na stołach. Obecnie coraz więcej przepisów uwzględnia kaszę jaglaną – możemy z jej użyciem przygotować szereg smacznych, niedrogich i bardzo zdrowych posiłków. Kasza jaglana preparowana jest jednym z podstawowych produktów, które powinny się regularnie pojawiać w diecie zdrowej i zbilansowanej. Coraz szerzej znane są jej właściwości lecznicze – każda osoba borykająca się z dolegliwościami układu pokarmowego, wrażliwym żołądkiem czy problemami trawiennymi, powinna jak najczęściej jeść kaszę jaglaną. Jednak najbardziej uznawaną zaletą jest jej zasado-twórczość – dieta większości z nas jest mocno kwasotwórcza, co nie jest korzystne dla zdrowia.
Kasza jaglana idealnym posiłkiem
Kaszę jaglaną można przyrządzać na różne sposoby i podawać ją jako dodatek do wielu tradycyjnych dań. Warto więc poznać jej smak i zastosowanie w kuchni.